Waterlily

< Interieur

 

Tijdens de Floriade in Almere presenteert ABC Arkenbouw drijvend wonen. Na de Floriade hebben de 4 drijvende betonbakken geen functie meer en ABC Arkenbouw zoekt naar een nieuwe functie. Ik stel voor om deze bakken te transporteren naar de Vinkeveenseplassen en ze daar een nieuwe functie te geven als drijvend ijscafé. Een goede aanvulling voor deze toeristische trekpleister.

 

Natuur is een element dat mij altijd inspireert en de inspiratie voor dit ontwerp vind ik dan ook in de waterlelie.

 

Waterlelie ...

Drijft op het water,

overdag geopend,

s'nachts gesloten.

 

Er wordt een extra bak toegevoegd aan de configuratie. In deze bak bevinden zich de toiletten. Op deze bak wordt een kern geplaatst (de bloemknop). Deze kern is 's nachts wind en waterdicht af te sluiten door de diverse luiken dicht te klappen. In deze kern bevinden zich de keuken en bar. De gevel van het ijscafé bestaat uit opgeblazen panelen. Deze worden elk jaar vernieuwd (zoals een strandtent weer opgebouwd wordt). Deze luchtpanelen kunnen geopend of gesloten worden waardoor deze bescherming geven tegen wind en regen indien gewenst. Op de begane grond bevind zich het zitgedeelte. De bezoekers kunnen daar met hun ijs coupe of drankje even zitten en genieten van het uitzicht dat door de panelen ingekaderd wordt.

 

Op de 2e verdieping is de ervaring echter volkomen anders. De panelen lopen hier tot balustrade hoogte. Bescherming tegen wind en regen wordt hier gegeven door de grote glazenluifel die vanuit de kern uitkraagt. De luifel is voorzien van zonnecellen die tussen het glas zitten en het ijscafé voorzien in zijn eigen energiebehoefte. Door de uitkragende luifel wordt het uitzicht hier in de andere richting uitgekraagd en heeft de bezoeker een weids uitzicht over de plas. Op deze verdieping bevinden zich geen stoelen maar gebruikt de bezoeker de stalen frames waar het dienblad ingeschoven kan worden als een statafel.

copyright ArchitectuurLab